Ilmaiset äänikirjat 2025: Löydä ilmainen äänikirjapalvelu

Äänikirjojen suosio on kasvanut viime vuosina huimasti, ja yhä useampi nauttii kirjallisuudesta kuuntelemalla lukemisen sijaan. Äänikirjapalvelut tuovat valtavan määrän kirjallisuutta omaan kännykkään, eikä kirjojen kuunteluun tarvita kuin kuulokkeet.

Maksullisten äänikirjapalveluiden sisältö on laajin, mutta kirjoja pääsee kuuntelemaan myös täysin ilmaiseksi.

Voiko ilmainen äänikirjapalvelu olla hyvä?

Äänikirjojen suosio on kasvanut valtavasti viime vuosina, ja parhaat äänikirjapalvelut sisältävät jopa satojen tuhansien kirjojen valikoiman. 

Äänikirjoista ei kuitenkaan välttämättä tarvitse maksaa, vaan niiden kuuntelemiseen voi hyödyntää ilmaisia palveluita. Niiden valikoima ei ole välttämättä yhtä laaja kuin maksullisten, mutta kuunneltavaa riittää silti pitkäksi aikaa.

Myös ilmaiset äänikirjapalvelut toimivat tietokoneella ja mobiililaitteilla, joten kirjoja pääsee kuuntelemaan missä vain.

Parhaat ilmaiset äänikirjapalvelut (TOP 5)

Ilmaiset äänikirjapalvelut 2025

Ilmaiset äänikirjapalvelut mahdollistavat kirjojen kuuntelemisen maksutta. Niissä on sisältöä lapsille ja aikuisille, joten koko perhe voi löytää itselleen sopivaa kuunneltavaa.

Tutustu alla tarkemmin viiteen palveluun, josta voi kuunnella äänikirjoja ilmaiseksi.

1. Yle Areena

Yle Areena tunnetaan erityisesti ohjelmista, mutta palvelusta löytyy myös ilmaisia äänikirjoja ja podcasteja kuunneltavaksi. Niitä voi kuunnella suoraan selaimen kautta tai lataamalla Yle Areenan oman sovelluksen mobiililaitteeseen.

Valikoimaan kuuluu erityisesti kirjallisuuden klassikoita, joista osa on muunnettu kuunnelman tai radioteatterin muotoon. Näin kirja suorastaan herää henkiin omissa kuulokkeissa.

Yle Areenan valikoimaan kuuluu myös lastenkirjallisuutta, jota perheen pienimmät voivat kuunnella.

Palvelua voi käyttää kirjautumatta, mutta erityisesti äänikirjoja ja podcasteja kuunnellessa kirjautuminen kannattaa. Tällöin kesken olevat teokset jäävät muistiin, ja seuraavalla kerralla on helppo jatkaa samasta kohdasta kuin aiemmin.

2. Ellibs

Ellibs on eri kirjastojen yhteinen palvelu, josta voi lainata sähköisiä aineistoja käyttöön maksutta. 

Palveluun kirjaudutaan oman kirjastokortin numerolla ja salasanalla. Jos kirjastokorttia ei vielä ole, vaatii sen hankinta käyntiä kirjastossa. Ensimmäinen kirjastokortti on lähes joka alueella maksuton.

Ellibs toimii vielä toistaiseksi, mutta se on korvautumassa kuntien yhteisellä E-kirjastolla. E-kirjastossa on tuhansia äänikirjoja, joita voi kuunnella E-kirjaston sovelluksen kautta.

Luku- ja kuunteluoikeuksia on kuitenkin aina rajattu määrä, joten suosituimpia teoksia joutuu joskus jonottamaan hetken. Odottaessa voi kuitenkin tutustua muuhun tarjontaan ja valikoida sieltä teoksia kuunneltavaksi.

3. HelMet

Helmet on pääkaupunkiseudun yhteinen kirjasto, jota voi käyttää Helsingin, Vantaan, Espoon ja Kauniaisten asukkaat. 

Myös sen ääni- ja e-kirjasisältö on siirtymässä kaikkien kirjastojen yhteiseen E-kirjastoon, mutta sen lisäksi Helmetin käyttäjät voivat hyödyntää muita äänikirjapalveluita.

Näihin kuuluvat OverDrive ja Naxos Spoken Library, joista löytyy sisältöä pääasiallisesti englanniksi ja ruotsiksi. Lukemisesteiset voivat rekisteröityä kirjastossa myös äänikirjoja tarjoavan Celia-palvelun käyttäjäksi.

Samoissa palveluissa voi kuunnella musiikkia ja suorittaa äänikirjamuotoisia kielikursseja. Valikoima sisältää kuunneltavaa myös lapsille, joten sisältöä on koko perheelle.

4. Lukulumo

Lukulumo on lasten oma äänikirjapalvelu, jossa on yli 3 000 kirjaa ääneen luettuna. Palvelusta on omat versiot pienemmille ja isommille koululaisille, joista löytyy ikätasoista sisältöä kaikille.

Palvelun kielivalikoima on poikkeuksellisen laaja, ja osaa sen kirjoista voi kuunnella jopa 70 eri kielellä. 

Lukulumo on suunnattu erityisesti koulujen ja varhaiskasvatusyksikköjen käyttöön. Siihen voi kuitenkin ostaa myös Home Access -pääsyn, jolloin lukeminen ja äänikirjojen kuuntelu jatkuu myös kotona.

5. YouTube

YouTube sisältää myös paljon muuta kuin videoita, ja palvelusta voi myös kuunnella ilmaisia äänikirjoja. Sisältöä on paljon suomeksi, mutta kielitaitoinen kuuntelija löytää vielä enemmän vaihtoehtoja.

Valikoimissa on lähinnä tekijänoikeuksista vapautuneita klassikkoteoksia eli uusimpia kirjoja YouTuben kautta ei pääse kuuntelemaan. Osa YouTuben kirjoista on puhesyntetisaattorin lukemia, mutta joukossa on myös ihmisten lukemia kirjoja.

Äänikirja tarjous voi mahdollistaa äänikirjojen kuuntelemisen ilmaiseksi

Ilmainen äänikirjapalvelu tarjous

Ilmaisia äänikirjoja pääsee kuuntelemaan myös hyödyntämällä äänikirjapalveluiden kokeilujaksot. 

Ne mahdollistavat kirjojen kuuntelun tietyn jakson ajan täysin ilmaiseksi, jonka aikana palvelun käyttö ja sisältö tulevat tutuksi. Ilmaisen kokeilujakson hyödyntäminen ei velvoita jatkamaan tilausta sen jälkeen, mutta tilaus uusiutuu automaattisesti ilman erillistä perumista.

Hyödyntämällä kaikkien äänikirjapalveluiden kokeilujaksot pääsee kuuntelemaan kirjoja jo pitkään ilmaiseksi. Kokeilun jälkeen on myös helppo päättää, mikä palvelu ja tilausvaihtoehto sopii omiin tarpeisiin parhaiten.

Ilmainen vai maksullinen äänikirjasovellus?

Ilmaisten äänikirjapalveluiden kautta voi kuunnella kirjoja täysin maksutta. Niiden kirjavalikoima on laaja, mutta ne eivät yllä maksullisten palveluiden tasolle.

Monissa ilmaisissa palveluissa myös kuunteluoikeuksien määrä on rajattu, jolloin itseään kiinnostavaa sisältöä saattaa joutua jonottamaan. Erityisesti klassikkokirjoista kiinnostuneelle maksuttomien palveluiden sisältö saattaa kuitenkin riittää.

Maksullisista äänikirjapalveluista löytyy satoja tuhansia kirjoja useilla eri kielillä ääneen luettuna. Edistyneiden hakutoimintojen kautta on helppo löytää itseään kiinnostavaa kuunneltavaa, eivätkä kirjat lopu kesken edes aktiivisemmalta kuuntelijalta.

Myös maksullisia äänikirjapalveluita pääsee käyttämään ilmaiseksi hyödyntämällä kokeilujaksot. Niiden kautta saa käyttöön koko palvelun maksutta, eikä kokeilujaksoon sisälly velvoitetta jatkaa tilausta kokeilun jälkeen.

Hyödynnä äänikirjatarjoukset ja kuuntele äänikirjoja edullisesti

Äänikirjatarjoukset mahdollistavat äänikirjojen kuuntelemisen edullisesti. Kokeilujakson aikana voi päästä kuuntelemaan kirjoja jopa täysin maksutta, ja samalla palvelu sisältöineen tulee tutuksi.

Äänikirjapalvelut sisältävät valtavan määrän kirjoja useilla eri kielillä ääneen luettuna. Klassikoiden lisäksi valikoimiin tulee odotetuimmat uutuuskirjat, eikä sisältöä joudu jonottamaan rajoitettujen kuunteluoikeuksien takia.

Useimmissa äänikirjapalveluissa on myös originaalia sisältöä, jota ei muista palveluista löydy. Nämä voivat olla podcasteja tai äänikirjoja, jotka tekevät palvelun sisällöstä entistä monipuolisemman.

Tutustu sivun äänikirjapalveluihin ja hyödynnä tarjoukset jo tänään!

Yhteenveto

Äänikirjapalveluiden kautta voi kuunnella kirjoja missä vain oman mobiililaitteen välityksellä. Maksullisten palveluiden lisäksi on täysin ilmaisia vaihtoehtoja.

Löydät tältä sivulta parhaat palvelut, jotka tarjoavat ilmaiset äänikirjat jopa kirjautumatta. Osaan palveluista tarvitaan kirjastokortti, jonka voi hankkia ilmaiseksi.

Ilmaiset äänikirjat ovat enimmäkseen klassikoita, mutta kirjastojen palveluista saattaa löytyä myös uutuuksia. Kirjojen lukuoikeudet ovat kuitenkin yleensä rajoitetut, joten suosituimpia teoksia saattaa joutua jonottamaan.

Äänikirjatarjoukset tuovat onneksi maksulliset palvelut käyttöön jopa täysin ilmaiseksi. Niiden kautta pääsee satojen tuhansien äänikirjojen ja podcastien äärelle, eikä kuunneltavaa joudu jonottamaan.

Usein kysytyt kysymykset

Mistä löydän ilmaiset äänikirjat suomeksi?

Ilmaisia äänikirjoja löytyy esimerkiksi kirjastojen yhteisestä E-kirjastosta, Yle Areenasta ja YouTubesta. Näiden lisäksi on olemassa lapsille suunnattu Lukulumo-palvelu, jossa on sisältöä kaikenikäisille lapsille.

Toimivatko ilmaiset äänikirjapalvelut mobiililaitteilla?

Useimmat ilmaiset äänikirjapalvelut toimivat myös mobiililaitteelle ladattavan sovelluksen kautta. Sovelluksen kautta kirjoja voi kuunnella missä vain, kunhan käytössä on toimiva nettiyhteys.

Miten kirjasto äänikirjat toimivat?

Kirjasto äänikirjat toimivat ennen Ellibs ja Helmet-palveluiden kautta, mutta nyt kaikki äänisisältö on siirtymässä eri kirjastojen yhteiseen E-kirjasto-palveluun. Se ladataan sovelluksena omalle mobiililaitteelle, jonka jälkeen kirjoja on mahdollista kuunnella missä vain.

Mistä löytyy ilmaiset äänikirjat lapsille?

Ilmaisia äänikirjoja lapsille löytyy Yle Areenasta, Lukulumo-palvelusta ja E-kirjastosta. Niiden lisäksi voi hyödyntää äänikirjatarjoukset ja kuunnella äänikirjapalveluiden sisältöä kokeilujakson ajan täysin ilmaiseksi.